1. ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ?
2. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ?
3. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ? ΠΟΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΣΤΟ ON-LINE ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΝΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΩ ΕΚΕΙ?
4. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ?
5. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΎΟ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (ΒΙΖΑ) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ?
6. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΒΙΖΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?
7. ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?
8. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ HIV-ΛΟΙΜΩΞΗ?
9. ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ?
10. ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ?
11. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΙΖΑ?
12. ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΤΩΝ Η.Π.Α., ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ?
13. ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ?
14. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΩ ΒΙΖΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ?
15. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ?
16. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΔΩΣΩ ΜΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΒΙΖΑ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ?
17. ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ?


1. ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ?

Στο Κέντρο έκδοσης βίζας προβλέπονται διάφοροι τρόποι εγγραφής για ραντεβού. Υπάρχει δυνατότητα:

- Να κάνετε την εγγραφή μόνοι σας χρησιμοποιώντας το online-σύστημα εγγραφής για ραντεβού;
- Να τηλεφωνήσετε σε ένα από τα αναφερόμενα στον ιστότοπο τηλέφωνα και να κλείσετε ραντεβού με τη βοήθεια του υπαλλήλου;
- Να Να προσέλθετε στο Κέντρο έκδοσης βίζας αυτοπροσώπως και να κλείσετε ραντεβού μόνοι σας;


2. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΕΙ?

Ναι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσετε επίσημα επικυρωμένο πληρεξούσιο από τον αιτούντα, για την έκδοση της θεώρησης.


3. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ;ΠΟΣΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΣΤΟ ON-LINE ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΝΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΩ ΕΚΕΙ?

Παρακαλούμε να ενημερωθείτε για τους κανόνες χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφών για ραντεβού:

Пαρ.2. Ένα ραντεβού περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση  ενός αιτούντος με έναν φάκελο δικαιολογητικών για ένα φυσικό πρόσωπο.

Пαρ.5. ... Κατά την εγγραφή για υποβολή δικαιολογητικών αναφέρονται τα στοιχεία του προσώπου, για το οποίο εκδίδεται η βίζα, παρόλο που με το φάκελο δικαιολογητικών δύναται να γίνει δεκτός ο εκπρόσωπός του προσκομίζοντας επίσημα επικυρωμένο πληρεξούσιο.

Δηλαδή εάν υποβάλλετε δικαιολογητικά για μερικά άτομα, πρέπει να δημιουργήσετε μερικές διαδοχικές εγγραφές – να κλείσετε ραντεβού – για κάθε άτομο ξεχωριστά, δηλώνοντας κάθε φορά τα στοιχεία του προσώπου, τον φάκελο δικαιολογητικών του οποίου θα υποβάλετε για βίζα.


4. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ?

Όχι. Τα διαβατήρια παραδίδονται στο Ρωσικό Κέντρο έκδοσης βίζας καθημερινά από τις 12:00 π.μ. έως τις  17:00 μ.μ., τηρώντας σειρά προτεραιότητας.

Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών ο υπάλληλος θα σας ενημερώσει για την ημερομηνία και την κατά προσέγγιση ώρα δυνατότητας παραλαβής του διαβατηρίου σας. Παρακαλούμε να προσέρχεστε για την παραλαβή του διαβατηρίου σας στην ώρα σας, για να μην σχηματίζονται ουρές!


5. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (ΒΙΖΑ) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ?

Όχι. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, εντός ενός διαβατηρίου δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ισχύουσες θεωρήσεις εισόδου (βίζα).

Εάν στο διαβατήριό σας υπάρχει ήδη μια ισχύουσα βίζα (π.χ., αχρησιμοποίητη βίζα μίας εισόδου ή δύο εισόδων με την οποία είχατε εισέλθει στη χώρα μόνο μία φορά, ή αχρησιμοποίητη βίζα πολλαπλών εισόδων), σας συνιστούμε να υποβάλλετε δικαιολογητικά για νέα βίζα  το νωρίτερο 10 ημέρες πριν λήξει η ισχύς της ήδη υπάρχουσας.


6. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΒΙΖΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?

Πληροφορίες σχετικά με τον τύπο βίζας υπάρχουν στον ιστότοπο του Ρωσικού Κέντρου έκδοσης βίζας στην στην ενότητα:«Κατηγορίες βίζας» ή στον ιστότοπο της Πρεσβείας ή του Γενικού Προξενείουτης Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.


7. ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?

Η ασφάλεια αποζημιώνει για τα έξοδα, που έχουν σχέση με μια ξαφνική, απρόβλεπτη ασθένεια ή με ατύχημα μακριά από το σπίτι του ταξιδιώτη και ειδικότερα:

- Δαπάνες για άμεση ιατρική βοήθεια, ασθενοφόρο, νοσηλεία εντός νοσοκομείου και ιατρική περίθαλψη, καθώς και για τα φάρμακα;
- Διακομιδή του ασθενούς στην πατρίδα του;
- Τακτοποίηση και διαμονή του προσώπου που συνοδεύει τον ασφαλισμένο;
- Σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος: έξοδα κηδείας στο εξωτερικό ή επαναπατρισμού σορού.

Για την έκδοση βίζας στη Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να προσκομισθεί  το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η ασφάλεια πρέπει να ισχύει σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας και για όλη την περίοδο παραμονής.

Οι πολίτες που αιτούνται την έκδοση ετήσιας βίζας πολλαπλών εισόδων αρκεί να προσκομίσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να αφορά τις ημερομηνίες του πρώτου ταξιδιού.


8. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ HIV-ΛΟΙΜΩΞΗ?

Ιατρική βεβαίωση περί ανυπαρξίας HIV-λοίμωξης πρέπει να διαθέτουν όλοι οι αιτούντες για τη βίζα εργασίας ή την εκπαιδευτική βίζα (μίας εισόδου, δύο ή πολλαπλών εισόδων) με βάση τις προσκλήσεις από την Ομοσπονδιακή Μεταναστευτική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επειδή οι συγκεκριμένες κατηγορίες θεωρήσεων εισόδου δύναται να παραταθούν στη Ρωσία.


9. ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ?

Αυστηρά σε πρωτότυπα πρέπει να υποβάλλονται τα εξής:

- Διαβατήριο, το οποίο ισχύει για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της βίζας (1,5 χρόνο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος βίζας στην χορήγηση εκπαιδευτικής βίζας και βίζας εργασίας);
- Αίτηση – ερωτηματολόγιο, εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη από τον αιτούντα αυτοπροσώπως. Η υπογραφή πρέπει να είναι όμοια με αυτή εντός του διαβατηρίου;
- Φωτογραφία;
- Πρόσκληση σε περίπτωση αίτησης για θεώρηση πολλαπλών εισόδων. Σε περίπτωση αίτησης ιδιωτικής βίζας, καθώς και βίζας εργασίας πολλαπλών εισόδων, εκπαιδευτικής, για ανθρωπιστικούς λόγους και επιχειρηματικής με πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, η προσκόμιση του πρωτοτύπου είναι υποχρεωτική;
- Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιατρικής περίθαλψης.

Προσοχή: Η Προξενική Αρχή έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα πρωτότυπα των εγγράφων, αντίγραφα των οποίων έχουν προσκομιστεί νωρίτερα για εξέταση.


10. ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ?

Βίζα για την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν χρειάζονται οι πολίτες των χωρών, οι οποίες έχουν υπογράψει με τη Ρωσία την αμοιβαία Σύμβαση περί κατάργησης και απλοποίησης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου.

Συνήθως, χωρίς βίζα μπορεί να πραγματοποιούνται μόνο βραχυπρόθεσμα ταξίδια (το ανώτερο έως 90 ημέρες για κάθε περίοδο των 180 ημερών το χρόνο). Σε περίπτωση ανάγκης για μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη Ρωσία απαιτείται η έκδοση της αντίστοιχης μακροχρόνιας βίζας.

Επίσης δεν χρειάζεται βίζα σε περίπτωση εισόδου και εξόδου σύμφωνα με το πρόγραμμα «72 ώρες χωρίς βίζα» (με κρουαζιερόπλοιο).


11. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΙΖΑ?

Οι πολίτες των χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με δικαιολογητικά για βίζα στη Ρωσική Ομοσπονδία μόνο με τουριστική πρόσκληση, με πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή με πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών(εάν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τις διεθνείς συμβάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Επίσης, εάν στην πρόσκληση αναφέρεται ως τόπος διαμονής η Ελλάδα, πρέπει να προσκομιστούν έγγραφα αποδεικτικά της νομιμότητας της διαμονής του ενδιαφερόμενου στην Ελλάδα (άδεια διαμονής, άδεια εργασίας, λογαριασμοί για την κατοικία ή λογαριασμοί ΔΕΗ).

Οι πολίτες των μεταναστευτικά επιρρεπών χωρών  μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσώπως και υπό την προϋπόθεση   ότι είναι κάτοχοι άδειας διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και των εισιτηρίων επιστροφής. Ασφάλεια υγείας σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται αλλά να είστε έτοιμοι για μεγαλύτερο χρόνο εξέτασης του φακέλου σας.


12. ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΤΩΝ Η.Π.Α., ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ?

Οι πολίτες όλων των προαναφερθέντων χωρών πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση – ερωτηματολόγιο για βίζα σε δύο (2) σελίδες,

Οι πολίτες της Αυστραλίας πρέπει να προσκομίσουν ένα λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα (μεταφρασμένο στη ρωσική γλώσσα!).

Όλοι οι πολίτες των προαναφερθέντων χωρών για την έκδοση βίζας πολλαπλών εισόδων πρέπει να υποβάλουν την αίτηση-ερωτηματολόγιο σε δύο (2) αντίτυπα. Ως δεύτερο αντίτυπο μπορείτε να υποβάλετε φωτοαντίγραφο.


13. ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ?

Με τουριστική βίζα επιτρέπεται η παραμονή στη Ρωσία έως ένα (1) μήνα (30 ημέρες) το ανώτερο.

Όμως εάν το ταξίδι έχει σχεδιαστεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, πρέπει να προσκομιστεί επιπρόσθετα και το λεπτομερές πρόγραμμα της παραμονής σας στη Ρωσία από την τουριστική εταιρεία, η οποία ασχολείται με την οργάνωση του ταξιδιού σας, καθώς και τα σχετικά παραστατικά της εξολοκλήρου εξόφλησης των τουριστικών υπηρεσιών (τιμολόγιο στο όνομά σας, απόδειξη πληρωμής ή αντίγραφο κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού σας, εάν έχετε πληρώσει με κάρτα ή έμβασμα).


14. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΩ ΒΙΖΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ?

Εάν η μετεπιβίβαση πραγματοποιείται εντός της ειδικής ζώνης διέλευσης και εντός της προθεσμίας των 24 ωρών ή χωρίς γενικά να αλλάξει η πύλη, τότε δεν χρειάζεται καμία βίζα διέλευσης. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να φύγετε από το αεροδρόμιο με σκοπό την επίσκεψη της πόλης.

Σε περίπτωση μετεπιβίβασης στο αεροδρόμιο, η βίζα διέλευσης χρειάζεται μόνο εάν ο επιβάτης θα βρίσκεται στην ειδική ζώνη διέλευσης πάνω από 24 ώρες.

Το Ρωσικό Κέντρο έκδοσης βίζας σας συνιστά να διευκρινίσετε, ρωτώντας τον μεταφορέα σας, όταν αγοράζετε τα εισιτήριά σας, αν θα χρειαστείτε βίζα διέλευση για την επιλεχθείσα διαδρομή. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση έκτακτης αναγκαστικής διέλευσης μπορείτε να εκδώσετε βίζα στο Προξενικό σημείο στο αεροδρόμιο.


15. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ?

Πρέπει να κατανοεί κανείς ότι η οδική διέλευση και το ταξίδι με αυτοκίνητο αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Η διέλευση είναι μια αναγκαστική διάσχιση του εδάφους της Ρωσίας στην πιο σύντομη διαδρομή, για παράδειγμα, όταν δεν είναι δυνατόν με άλλο τρόπο να φτάσει κανείς στη χώρα προορισμού ή εάν ο άλλος τρόπος απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο χρόνος που απαιτείται για τη διέλευση υπολογίζεται με 500 χλμ./ ημέρα, με την πιο σύντομη διαδρομή (Μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας, π.χ. με το google.maps).

Οδικό ταξίδι στη Ρωσία ακολουθώντας κάθε άλλη διαδρομή θεωρείται ως κανονικός τουρισμός με αυτοκίνητο. Για την έκδοση βίζας σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομίσετε εξοφλημένα voucher από ξενοδοχεία στα σημεία στάσεων, ή βεβαίωση περί αποδοχής αλλοδαπού τουρίστα από κάθε πιστοποιημένη στο ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσικής Ομοσπονδίας τουριστική οργάνωση, η οποία θα επιλέξει για σας την καλύτερη διαδρομή και τα καταλύματα (ξενοδοχεία κατά τη διαδρομή του ταξιδιού σας). Ο σκοπός του ταξιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι  «τουρισμός με αυτοκίνητο».

Έγγραφα για το αυτοκίνητο και ασφάλεια αυτοκινήτου δεν απαιτούνται για την έκδοση βίζας. Θα σας χρειαστούν όμως στα σύνορα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.


16. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΔΩΣΩ ΜΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΒΙΖΑ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ?

Μπορείτε να καταθέσετε τα έγγραφα στο Ρώσικο κέντρο θεωρήσεων για την εξέταση από την προξενική αρχή της δυνατότητας παροχής επείγουσας διεκπαιρέωσης (σε μία ημέρα) ή επείγουσας θεώρησης (μέχρι 3 εργάσιμες ημέρες).

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι την απόφαση για την επείγουσα χορήγηση της θεώρησης εισόδου, την λαμβάνει ο Πρέσβης ή ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η αμοιβή υπηρεσίας χρεώνεται ανεξαρτήτως του χρόνου εξέτασης της θεώρησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε στο πλησιέστερο σε εσάς κέντρο θεωρήσεων.


17.ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ?

Η δήλωση της διαμονής πρέπει να γίνεται εντός επτά εργάσιμων ημερών μετά την άφιξη σας στη Ρώσικη Ομοσπονδία και αντιπροσωπεύει την ενημέρωση (γνωστοποίηση) του περιφερειακού οργάνου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης σχετικά με την άφιξη σας, στον τόπο παραμονής στη Ρωσία. Επί τούτω όλες τις διαδικασίες για την δήλωση της διαμονής και την διαγραφή της δήλωσης τα πραγματοποιεί η υποδεχόμενη πλευρά.

Είναι απαραίτητο να υποβληθεί στην υποδεχόμενη πλευρά κατά την άφιξη στον τόπο διαμονής το διαβατήριο και η κάρτα μετανάστευσης, η οποία συμπληρώνεται κατά την είσοδο στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Επί τούτω η κατάσχεση του διαβατηρίου και της κάρτας μετανάστευσης δεν επιτρέπεται.

Ως υποδεχόμενη πλευρά μπορούν να θεωρηθούν τόσο υπήκοοι της Ρωσίας όσο και αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ρώσικη Ομοσπονδία ή οι ανιθαγενείς ( που έχουν άδεια παραμονής) , καθώς και νομικά πρόσωπα, τα υποκαταστήματα τους ή οι αντιπροσωπίες τους στους οποίους πράγματι διαμένετε (βρίσκεστε ) ή εργάζεστε.

Στην διαμονή σε ξενοδοχείο ως υποδεχόμενη πλευρά θεωρείται η διοίκηση του ξενοδοχείου, η οποία μέσα σε μία ημέρα ειδοποιεί το περιφερειακό όργανο της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης σχετικά με την άφιξη σας, ενώ επίσης πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που σχετίζονται με την δήλωση διαμονής των αλλοδαπών πολιτών και έχουν ευθύνη για την τήρηση των καθορισμένων κανόνων παραμονής.

Κατά την αναχώρηση σας από τη Ρωσία η υποδεχόμενη πλευρά είναι υποχρεωμένη μέσα σε μία ημέρα να ενημερώσει ,σχετικά με αυτό, το αρμόδιο περιφερειακό όργανο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, στην τοποθεσία όπου βρίσκετε ο οργανισμός (ίδρυμα) , αποστέλλοντας (μετάδοση) το αποσπώμενο τμήμα του εντύπου δήλωσης της άφιξης για την διαγραφή της δήλωσης από τον τόπο διαμονής.

 

  1. Πώς να αποκτήσετε μία υπηρεσία
    Τρόποι υποβολής αίτησης :
    • Προσωπικά
    • Μέσω νόμιμου εκπροσώπου
    • Μέσω πολυλειτουργικών κέντρων

    Τρόποι για να αποκτήσετε αποτέλεσμα :
    • Προσωπικά
    • Μέσω νόμιμου εκπροσώπου
    • Μέσω πολυλειτουργικών κέντρων


  2. Προθεσμίες
    Περίοδος εκτέλεσης υπηρεσίας :
    1 εργάσιμη ημέρα

    Η προθεσμία μέσα στην οποία η αίτηση για την παροχή της υπηρεσίας πρέπει να καταχωρηθεί:
    1 εργάσιμη ημέρα

  3. Κατηγορίες παραληπτών:
    • Νομικά πρόσωπα
    • Αλλοδαπός πολίτης
    • Ανιθαγενής


  4. Βάση για παροχή υπηρεσίας: 
    Βάση για την έναρξη παροχής δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί η απευθείας λήψη από την υποδεχόμενη πλευρά ή τον αλλοδαπό πολίτη, καθώς επίσης και μέσω ταχυδρομικής επικοινωνίας με το περιφερειακό όργανο της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης της Ρωσίας γνωστοποίηση για την άφιξη με την υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων.

  5. Αποτέλεσμα παροχής υπηρεσίας
    Δήλωση διαμονής.